
Zutano Avokado Fidanı
Zutano; ağacı uzun boylu ve dikine gelişmektedir. Zutano çeşidi soğuğa dayanıklıdır. Çiçek yapısı "B" tipidir. "Hass" çeşidinin başarılı bir tozlayıcısıdır. Ayrıca „Fuerte‟ çeşidini de tozlayabilmektedir. Çiçeklenme şubat ayının ortasında başlamakta ve mayıs ayının ortasına kadar devam etmektedir. Fidanlar araziye dikildikten sonra,
2–3 yaşları arasında meyve vermeye başlamaktadır. Genellikle meyve ağırlığı 200–400 g arasında değişmektedir. Serik-Antalya koşullarında,
ortalama meyve ağırlığı 280-290 g olarak saptanmıştır. Meyve kabuğu sarımsı yeşil renkli, yüzeyi düzgün ince yapıda ve kolay soyulmaktadır. Meyve eti hafif liflidir. Meyvenin iriliğine göre çekirdek büyük olarak meydana gelmektedir. Kaliforniya ve Güney Afrika'da tohumları klonal anaç üretiminde kullanılmaktadır. Meyve etinde, yağ içeriği % 15–18 ve kuru madde içeriği % 23–25 arasında değişmiştir.
Meyve hasadı, kasım başı-ocak sonu arasında yapılabilmekle birlikte optimum hasat zamanı olarak kasım-aralık ayları arası belirlenmiştir. Olgunlaştığında ağaç üzerinde çok fazla kalamamaktadır. Tutarlı ve verimliliği iyi olan bir çeşittir. Serik-Antalya koşullarında,
"Zutano" çeşidinin ağaç başına verimi 280-285 adet ve 75-80 kg arasında olduğu tespit edilmiştir. Pazar değeri ve taşımaya uygunluğu orta derecededir.
MEYVE VE AĞAÇ ÖZELLİKLERİ
Optimum hasat dönemi Kasım-aralık
Meyve kabuk yapısı Pürüzsüz
Ağaç üzerinde kalma durumu Orta (2-3 ay)
Kabuk kalınlığı İnce
Soğuktan zararlanma eşiği (ºc) -3.0
Soyulabilirlik durumu Nispeten zor
Muhafaza durumu 2 ay +4 °C
Çekirdek Şekli Konik
Ağaç habitüsü Orta
Meyve Şekli Yumurtamsı veya armut şeklinde
Periyodisite durumu Yok
Meyve eti rengi Açık sarı-krem
Ekolojik seçicilik Var
Tad ve lezzet Orta lezzetli
Ekonomik verime yatma yaşı 8-10 yaş
Verim (kg/ağaç) (10-12 yaşında) 75-80
Ortalama meyve ağırlığı (gr) 175-285
Verim (adet/ağaç) (10-12 yaşında) 250-300
Meyve kabuk rengi Açık yeşil ve parlak
Endüstride kullanımı Gıda, kozmetik ve ilaç sanayii
Benzer Avokado Fidanı

18 Aralık 2024
Pınkerton Avokado Fidanı
Pınkerton; ağacı; yarı bodur, "Hass" çeşidine benzer bir şekilde büyümekle birlikte kısmen yayılarak büyümektedir.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Wurtz Avokado Fidanı
Wurtz; ağacı, yarı bodur ve yayılarak büyüme alışkanlığında, yoğun bir şekilde dalların birbirine girdiği ve sarkık yapraklanmanın olduğu bir yapıdadır.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Ettinger Avokado Fidanı
Ettinger; kuvvetli bir lider dal ile birlikte dik büyüme alışkanlığı vardır. Yaprakları ezildiğinde, çok zayıf bir anason kokusu bulunmaktadır.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Hass Avokado Fidanı
Hass; düşük sıcaklıklara çok hassastır. Ağacı yayılan bir yapıda gelişme göstermekte ve orta büyüklüktedir.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Fuerte Avokado Fidanı
Fuerte; yaprakları ezildiğinde anason kokusu açığa çıkmaktadır. "Fuerte" çeşidi, soğuklara orta derece dayanıklıdır
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Bacon Avokado Fidanı
Bacon; ağacı, yüksek boylu ve dikine gelişmektedir. Yaprakları ezildiğinde anason kokusu ortaya çıkmaktadır.
Daha Fazla