
Fuerte Avokado Fidanı
Fuerte; yaprakları ezildiğinde anason kokusu açığa çıkmaktadır. "Fuerte" çeşidi, soğuklara orta derece dayanıklıdır. Fidanlar araziye dikimden 4–7 yıl sonra, meyve vermeye başlamaktadır. Çiçek yapısı „B‟ tipidir. Aynı çiçeklenme tipine sahip olan farklı çeşitlerin, çiçeklerinin açılma zamanlarındaki farklılıklardan dolayı birbirini tozlayabildikleri saptanmıştır. Bu nedenle tozlayıcı çeşitleri, „Zutano‟, „Hass‟, „Rincon‟, „Jalna‟ ve „Bacon‟ olabilmektedir. Çiçeklenme mart ve mayıs aylarının ilk haftaları arasında meydana gelmektedir. „Fuerte‟ çeşidi periyodisiteye eğilimlidir. Genellikle meyve ağırlığı 170–500 g arasında olduğunu bilinmektedir. Serik-Antalya koşullarında, ortalama meyve ağırlığı 250-300 g olarak saptanmıştır. Tohum orta büyüklüktedir. Meyve etinde, yağ içeriği % 19–20 ve kuru madde içeriği % 29–30 arasında meydana gelmektedir. Meyve hasadı, kasım-nisan ayları arasında yapılabilmektedir. Ağaç üzerinde depolanması iyi olmakla birlikte, olgun meyvenin „raf ömrü‟ kısadır. Meyvesi hasat olumuna geldikten sonra ağaç üzerinde 5–6 aya kadar kalabilmektedir.
MEYVE VE AĞAÇ ÖZELLİKLERİ
Optimum hasat dönemi : Kasım başı-nisan sonu
Meyve kabuk yapısı : Hafif pürüzlü
Ağaç üzerinde kalma durumu Uzun (5-6 ay)
Kabuk kalınlığı Kalın
Soğuktan zararlanma eşiği ( ºc) -2,8
Soyulabilirlik durumu Kolay
Muhafaza durumu 2 ay +4°c
Çekirdek Şekli Konik
Ağaç habitüsü Orta
Meyve Şekli Armut
Periyodisite durumu Var
Meyve eti rengi Açık sarı-yeşil
Ekolojik seçicilik Var
Tad ve lezzet Lezzetli
Ekonomik verime yatma yaşı 8-10 yaĢ
Verim (kg/ağaç) (10-12 yalında) 50-55
Ortalama meyve ağırlığı (gr) 250-300
Verim (adet/ağaç) (10-12 yaĢında) 190-200
Meyve kabuk rengi Donuk yeşil ve üzeri puslu
Endüstride kullanımı Gıda, kozmetik ve ilaç sanayii