
Avokado Nedir?
Avokado, genellikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösteren, her dem yeşil 6-20 m. yükseklikte bir ağaçtır.
Avokado meyvesi, yağ içeriği, kg başına kalori ve protein bakımından bir çok meyve türüne göre üstünlük gösterir. Kalori değeri muzun 3 katı, bifteğin 1-1.5 katıdır. Yapısında %1-2 protein %10-17 yağ, %1.5-2.0 toplam şeker ve %80 su bulunur. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazım olması kolaydır ve kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahiptir. Ayrıca içeriğinde 11 değişik vitamin (A, B, C ve E gibi) ve 14 değişik mineral madde (demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko gibi) bulunmaktadır. Doğal olarak yetiştiği yerlerde yerli halkın önemli bir besin kaynağını oluşturmakta ve “fakirin tereyağı” olarak isimlendirilmektedir.
Avokado yaprağı, oval, mızrağımsı, yumurtamsı veya yuvarlağımsı veya bunların karışımı şekillerdedir.
Küçük, yeşil-sarımtırak çiçekler salkım uçlarında oluşur. Her çiçekte birbirine benzer yapıda 3’er adet taç ve çanak yaprak, 1 adet dişi organ ile 2 sıralı olarak dizilmiş, 9 tanesi fonksiyonel 3 tanesi kısır toplam 12 adet erkek organ bulunur. İç sıradaki erkek organların dip kısmında birer çift nektar (bal özü) kesesi bulunur. Tam açılmış bir avokado çiçeği 1 cm genişliğinde 6-7 mm uzunluğundadır.
Avokado meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir. Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir. Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir. Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir. Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir. Meyve eti açık sarı – krem renginde olup kabuğa doğru yeşilimsidir. Meyve eti yüksek oranda yağ içerir. Her meyvede tek bir çekirdek bulunur.
Benzer Bilgiler

18 Aralık 2024
Fidanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tüplü fidanlar, kökleri toprak içerisinde ve poşetlenmiş şekilde muhafaza edilen fidanlardır.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Avokado Bahçesi Nasıl Olmalıdır?
Avokadoların istediği iklim ve toprak şartları göz önünde bulundurularak yer seçimi yapılmalıdır.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Hatay Limon Fidanı Dikimi
Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde, kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleridir, ülkemizde çok sevilir.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Fidan Dikimi Ne Zaman Yapılır?
Fidanlar genelde sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen zamanda dikilir.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Narenciyede Zararlılar
Genç sürgünlerin yaprak sapları siyahlaşır, yaprak yüzeylerinde esmer lekeler oluşur.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Fidan Yetiştirmede Püf Noktalar
Narenciye grubu olan limon fidanı, mandalin fidanı, portakal fidanı ve kumkuat fidanı gibi fidanlar özellikle yaz aylarında minimum 4-5 günde bir sulanmalıdır.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Zeytin Fidanlarının Bakımı
Fidanların dikilmesinden itibaren şekil budamasının yapılmasına kadarki bakımları konusunda, fidanların verimsiz döneminin kısaltılması ile verimliliği en yüksek seviyede ağaç oluşturmak için uygulanacak şekil budamasına ağacın hazırlanmasına yönelik aşağıdaki tarımsal uygulamaların yapılması uygun olacaktır.
Daha Fazla 
18 Aralık 2024
Zeytinde Budama
Dünyadaki tüm ağaçların ilki olarak kabul edilen ve ömrünün uzunluğu nedeniyle ölümsüz ağaç olarak adlandırılan zeytin ağacı uygun bakım teknikleri uygulandığında yaşamının tüm dönemlerinde verimliliğini sürdürebilmektedir.
Daha Fazla